Фізіологія рослин і генетика 2018, том 50, № 3, 253-262, doi: https://doi.org/10.15407/frg2018.03.253

ОСОБЛИВОСТІ НАКОПИЧЕННЯ ПЕКТИНОВИХ РЕЧОВИН У КОРЕНЕПЛОДАХ БУРЯКІВ ЦУКРОВИХ (BETA VULGARIS L.)

Кляченко О.Л.

Національний університет біоресурсів і природокористування України 03041 Київ, вул. Героїв Оборони, 15

Досліджено динаміку біосинтезу різних форм пектинових речовин у коренеплодах буряків цукрових у процесі онтогенезу, визначено фазу максимального накопичення водорозчинного пектину і протопектину. Встановлено значні генотипні відміни за вмістом пектинових речовин у коренеплодах буряків цукрових української і закордонної селекції, високий кореляційний зв’язок між формуванням цукристості й накопиченням протопектину та суми пектинових речовин. Вивчено закономірності зміни вмісту пектинових речовин, показників технологічної якості і стійкості за тривалого зберігання коренеплодів. Найстійкішими виявилися сорти та гібриди української селекції. Зроблено припущення, що пектинові речовини позитивно впливають на стійкість коренеплодів за їх зберігання до переробки.

Ключові слова: Beta vulgaris L., буряки цукрові, коренеплід, пектинові речовини, зберігання, стійкість

Фізіологія рослин і генетика
2018, том 50, № 3, 253-262

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Balahoncev, E.N. (1979). Influence of the regime of mineral nutrition and climate on the accumulation of polysaccharides in the sugar beet root crop. Minaral'noe pitanie, metabolizm i produktivnost' saharnoj svekly (pp. 37-45), Ufa [in Russian].

2. Hlevaskyi, V.I. (2015). The quality of sugar beet root crops of domestic and foreign breeding after storage. Ahrobiolohiia, No. 2, pp. 28-32 [in Ukrainian].

3. Gorshkova, T.A. (2005). Plant cell wall — a stumbling block for molecular biologists. Fiziologija rastenij, 52, No. 3, pp. 443-462 [in Russian].

4. Gorshkova, T.A. (2007). Plant cell as a dynamic system. Moskow: Nauka [in Russian].

5. Dautova, Z.F. & Alimgafarov, R.R. (2013). Chemical composition of the sugar beet root crop. Sovremennye naukoemkie technologii, No. 9, pp. 12-13 [in Russian].

6. Donchenko, L.V., Firsov, G.G. & Krasnoselova, E.A. (2006). Features of the process of protopectin hydrolysis from plant tissue. Trudy Kubanskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta, (pp. 288-297), Krasnodar [in Russian].

7. Kliachenko, O.L. & Funina, I.R. (2005). Specificity features of accumulation of pectin substances in sugar beet root crops. Naukovyi visnyk NAU, Iss. 84, pp. 264-269 [in Ukrainian].

8. Kursanov, A.L. (1988). Chloroplast as a sensor of plant assimilates. Moskow: Nauka [in Russian].

9. Ermakov, A.I. (Ed.) (1987). Methods of biochemical research of plants. Leningrad: Agropromizdat [in Russian].

10. Methods of research on sugar beet. (1988.) Kyiv: VNIS [in Russian].

11. Roik, M.V. (Ed.) (2002). Methodology and technique of conducting works in breeding crop rotation. Kyiv: Naukovyi svit [in Ukrainian].

12. Piskureva, V.A. (2012). Dynamics of accumulation of pectic substances in beet root crops (Beta vulgaris L.) in ontogenesis. (Extended abstract of Candidate thesis). Orel, Russia [in Russian].

13. Pochinok, H.N. (1976). Methods of biochemical analysis of plants. Kyiv: Naukova dumka [in Russian].

14. Sakalo, V.D. (2004). The metabolism of sucrose and its regulation in plants with different composition of storage carbohydrates. (Extended abstract of Doctor thesis). Institute of Plant Physiology and Genetics, Kyiv, Ukraine [in Ukrainian].

15. Silin, P.M. & Silina, N.P. (1960). Chemical control of sugar beet production. Moskow: Pishhevaja promyshlennost' [in Russian].

16. Sobol, I.V., Stepovoj, A.V. & Rodionova, L.Ja. (2010). Investigation of the drying process of food mixtures enriched with pectin. In Novye tehnologii MGTU (pp. 73-77). Majkop [in Russian].

17. Stepovoj, A.V. & Rodionova, L.Ja. (2015). Improvement of pretreatment of beet pulp for production of food pectin extract. Molodoj uchenyj, No. 5, pp. 102-106.

18. Stepovoj, A.V. (2013). Perfection of food hydrate-pectin technology from beet pulp for the production of functional drinks. (Extended abstract of Candidate thesis). Krasnodar, Russia [in Russian].

19. Jarchuk, N.N. (2002). Sugar crisis of Ukraine, signs of recovery. Sahar, No. 3, pp. 4-5 [in Russian].

20. Baydoun, E.A.-H., Pavlencheva, N., Cumming, C.M., Waldron, K.W. & Breett, C. (2004). Control of degidrodiferulate cross-linking in pectins from sugar-beet tissues. Phytochemistry, 65, pp. 1107-1115. doi: https://doi: 10.1016/j.phytochem. 2004.02.014

21. Chee Kiong, Siew & Williams, P.A. (2008). Characterization of the surface-active components of sugar beet pectin and the hydrodynamic thickness of the adsorbed pectin layer. J. Agric. Food Chem, 56, pp. 8111-8120. https://doi.org/10.1021/jf801588a

22. Combo, A.M.M., Aguedo, M., Quievy, N., Danthine, S., Goffin, D., Jacquet, N., Blecker, C., Devaux, J. & Pagout, M. (2013). Characterization of sugar beet pectin-derived oligosaccharides obtained by enzymatic hydrolysis. Int. J. of Biol. Macromol., 52, pp. 148-156. doi: https:// dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2012.09.006 https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2012.09.006

23. Kцhler, R. & Nolte-Ochsenfurt, R. (2001). Wertbestimmende Parameter der Zuckerrьbe. Fortschritte im Zuckerrьbenanbau (pp. 14-21), Sьdzucker AG Mannheim.

24. Yapo, B.M., Robert, C., Etienne, I., Wathelet, B. & Paquot, M. (2007). Effect of extraction conditions on the yield, purity and surface properties of sugar beet pulp pectin extracts. Food Chemistry, 100, pp. 1356-1364. doi: https://doi: 10.1016/j.foodchem.2005.12.012. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.12.012

25. Zaidel, Dayang, Norulfairuz, Abang & Meyer Anne, S. (2013). Oxidative enzymatic gelation of sugar beet pectin for emulsion stabilization. Research J. of Biotechnology, 8 (7), pp. 81-86.