Метою роботи було розробити ефективний спосіб культивування in vitro черешні сорту Gisela 5 (Prunus cerasus ´ Prunus canescens), яка є цінним сортом підщепи в кліматичних умовах України, використовуючи методику з додаванням рідкого поживного середовища на етапі видовження з подальшим укоріненням. Вивчали вплив додавання рідкого поживного середовища (Quorin & Lepoivre — QL) з гібереловою кислотою (ГК3) у трьох концентраціях (0,5 мг/л, 1,0 мг/л та 1,5 мг/л) на третьому тижні культивування на середовищі для розмноження з подальшим культивуванням протягом двох тижнів. Також було досліджено вплив попереднього додавання рідкого поживного середовища на ефективність подальшого вкорінення. Після завершення культивування проводили заміри ростових показників рослин. Показано, що додавання 5 мл рідкого поживного середовища з 1 мг/л ГК3 виявилось найефективнішим, з високою кількістю отриманих пагонів для вкорінення. У варіанті з ГК3 1,5 мг/л спостерігали збільшення кількості пагонів з некротичними проявами та з ознаками гіпергідратації (вітрифікації), такі пагони непридатні для подальшого вкорінення або клонального розмноження. Вважається, що це було спричинене збільшенням рівня вологості в ємності з експлантатами та концентрації ГК3. Встановлено залежність укорінення від попереднього додавання рідкого поживного середовища з ГК3, внаслідок якого збільшується загальна кількість коренів, їхня довжина і загальна кількість укорінених експлантатів порівняно з контрольним варіантом. Це, насамперед, покращить подальшу адаптацію рослин до умов ex vitro, проте чіткої залежності від концентрації ГК3 не виявлено.
Ключові слова: підщепа черешні Gisela 5, in vitro, рідке поживне середовище, видовження пагонів, клональне розмноження, вкорінення, регулятори росту рослин, гіберелова кислота
Повний текст та додаткові матеріали
У вільному доступі: PDFЦитована література
1. Druart, P. (2013). Micropropagation of prunus species relevant to cherry fruit production. Protocols for micropropagation of selected economically important horticultural plants. Methods Mol. Biol., 994, pp. 119-136. https://doi.org/10.1007/978-1-62703-074-8_9
2. Long, L.E. & Kaiser, C. (2010). Sweet cherry rootstocks for the Pacific Northwest. A Pacific Northwest Extension Publication, PNW 619, Oregon State University.
3. Long, L.E. (2003). Cherry training systems, selection and development, PNW 543, Corvallis, Oregon State University.
4. Erwin, D.C. & Ribeiro, O.K. (1996). Phytophthora diseases worldwide. APS Press, American Phytopathological Society, St. Paul, MN, USA.
5. Spahiє, A., Spahiє, A. & Begiє-Akagiє, A. (2012). Testing of 'Gisela 5' and 'Santa Lucia 64' cherry rootstocks in Bosnia and Herzegovina. Acta Agriculturae Slovenica, 99, No. 2, pp. 129-136. https://doi.org/10.2478/v10014-012-0012-5
6. ћiлko, M. (2011). In vitro propagation of 'Gisela 5' (Prunus cerasus ' P. canescens). Agricultura, 8, No. 1, pp. 31-34.
7. Zimmermann, A. (1994). 'Gisela 5', a dwarfing rootstock for sweet cherries from Giessen in a trial. Obstbau (Germany), 19, pp. 62-63.
8. Quorin, M., & Lepoivre, P. (1977). ‹tude de milieux adaptѕs aux culture de prunus. Acta Hortic., 78, pp. 437-442. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1977.78.54
9. Walkey, D. (1972). Production of apple plantlents from axillary bud meristems. Can. J. Plant Sci., 52, pp. 1085-1087. https://doi.org/10.4141/cjps72-186
10. Kataeva, N. (1986). Peculiarities of micropropagation of apple varieties with declined rooting ability. Agric. Biol., 4, pp. 18-23.
11. Wang, Po-Jen & Hu, Ching yeh (1984). In vitro cloning of the deciduous timber tree Sassafras randaiense. Z. Pflanzenphysiol., 113, pp. 331-335. https://doi.org/10.1016/S0044-328X(84)80039-2
12. Martin, K.P., Zang, C.L., Slater, A. & Madassery, J. (2007). Control of shoot necrosis and plant death during micropropagation of banana and plantains (Musa spp.). Plant Cell Tissue and Organ Culture, 88, pp. 51-59. https://doi.org/10.1007/s11240-006-9177-0
13. Nezami, S.R., Yadollahi, A., Hokmabadi, H., & Eftekhari, M. (2015). Control of shoot tip necrosis and plant death during in vitro multiplication of Pistachio rootstock UCB1 (Pistacia integrima x P. atlantica). J. Nuts, 6, pp. 27-35.
14. Law, D.M. & Hamilton, R.H. (1984). Effects of gibberellic acid on endogenous indole-3-acetic acid and indoleacetyl aspartic acid levels in dwarf pea. Plant Physiol., 75, pp. 255-256. https://doi.org/10.1104/pp.75.1.255
15. Wiszniewska, A. (2016). Rooting response of Prunus domestica L. microshoots in the presence of phytoactive medium supplements. Plant Cell Tissue and Organ Culture, 125, pp. 163-176. https://doi.org/10.1007/s11240-015-0937-6
16. Geiss, G., Gutierrez, L. & Bellini, C. (2018). Adventitious root formation: new insights and perspectives. In: Roberts JA (Ed). Annual plant reviews online, pp 127-156. https://doi.org/10.1002/9781119312994.apr0400
17. Elmongy, M.S., Cao, Y., Zhou, H. & Xia, Y. (2018). Root development enhanced by using indole-3-butyric acid and naphthalene acetic acid and associated biochemical changes of in vitro azalea microshoots. J. Plant Growth Regul., 37, pp. 813-825. https://doi.org/10.1007/s00344-017-9776-5
18. Ali, M., Abbasi, B.H. & Ali, G.S. (2015). Elicitation of antioxidant secondary metabolites with jasmonates and gibberellic acid in cell suspension cultures of Artemisia absinthium L. Plant Cell Tissue and Organ Culture, 120, pp. 1099-1106. https://doi.org/10.1007/s11240-014-0666-2