Фізіологія рослин і генетика 2022, том 54, № 4, 340-350, doi: https://doi.org/10.15407/frg2022.04.340

Ефект додавання рідкого поживного середовища при культивуванні черешні сорту Gisela 5 в умовах in vitro

Базюк С.О., Кобилецька М.С.

  • Львівський національний університет імені Iвана Франка 79005 Львів, вул. Грушевського, 4

Метою роботи було розробити ефективний спосіб культивування in vitro черешні сорту Gisela 5 (Prunus cerasus ´ Prunus canescens), яка є цінним сортом підщепи в кліматичних умовах України, використовуючи методику з дода­ванням рідкого поживного середовища на етапі видовження з подальшим укоріненням. Вивчали вплив додавання рідкого поживного середовища (Quorin & Lepoivre — QL) з гібереловою кислотою (ГК3) у трьох концентраціях (0,5 мг/л, 1,0 мг/л та 1,5 мг/л) на третьому тижні культивування на середовищі для розмноження з подальшим культивуванням протягом двох тижнів. Також було досліджено вплив попереднього додавання рідкого поживного середовища на ефективність подальшого вкорінення. Після завершення куль­тивування проводили заміри ростових показників рослин. Показано, що до­давання 5 мл рідкого поживного середовища з 1 мг/л ГК3 виявилось найе­фективнішим, з високою кількістю отриманих пагонів для вкорінення. У варіанті з ГК3 1,5 мг/л спостерігали збільшення кількості пагонів з некротичними проявами та з ознаками гіпергідратації (вітрифікації), такі пагони непридатні для подальшого вкорінення або клонального розмноження. Вва­жається, що це було спричинене збільшенням рівня вологості в ємності з ек­сплантатами та концентрації ГК3. Встановлено залежність укорінення від попереднього додавання рідкого поживного середовища з ГК3, внаслідок якого збільшується загальна кількість коренів, їхня довжина і загальна кількість укорінених експлантатів порівняно з контрольним варіантом. Це, насамперед, покращить подальшу адаптацію рослин до умов ex vitro, проте чіткої залежності від концентрації ГК3 не виявлено.

Ключові слова: підщепа черешні Gisela 5, in vitro, рідке поживне середовище, видовження пагонів, клональне розмноження, вкорінення, регулятори росту рослин, гіберелова кислота

Фізіологія рослин і генетика
2022, том 54, № 4, 340-350

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Druart, P. (2013). Micropropagation of prunus species relevant to cherry fruit production. Protocols for micropropagation of selected economically important horticultural plants. Methods Mol. Biol., 994, pp. 119-136. https://doi.org/10.1007/978-1-62703-074-8_9

2. Long, L.E. & Kaiser, C. (2010). Sweet cherry rootstocks for the Pacific Northwest. A Pacific Northwest Extension Publication, PNW 619, Oregon State University.

3. Long, L.E. (2003). Cherry training systems, selection and development, PNW 543, Corvallis, Oregon State University.

4. Erwin, D.C. & Ribeiro, O.K. (1996). Phytophthora diseases worldwide. APS Press, American Phytopathological Society, St. Paul, MN, USA.

5. Spahiє, A., Spahiє, A. & Begiє-Akagiє, A. (2012). Testing of 'Gisela 5' and 'Santa Lucia 64' cherry rootstocks in Bosnia and Herzegovina. Acta Agriculturae Slovenica, 99, No. 2, pp. 129-136. https://doi.org/10.2478/v10014-012-0012-5

6. ћiлko, M. (2011). In vitro propagation of 'Gisela 5' (Prunus cerasus ' P. canescens). Agricultura, 8, No. 1, pp. 31-34.

7. Zimmermann, A. (1994). 'Gisela 5', a dwarfing rootstock for sweet cherries from Giessen in a trial. Obstbau (Germany), 19, pp. 62-63.

8. Quorin, M., & Lepoivre, P. (1977). ‹tude de milieux adaptѕs aux culture de prunus. Acta Hortic., 78, pp. 437-442. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1977.78.54

9. Walkey, D. (1972). Production of apple plantlents from axillary bud meristems. Can. J. Plant Sci., 52, pp. 1085-1087. https://doi.org/10.4141/cjps72-186

10. Kataeva, N. (1986). Peculiarities of micropropagation of apple varieties with declined rooting ability. Agric. Biol., 4, pp. 18-23.

11. Wang, Po-Jen & Hu, Ching yeh (1984). In vitro cloning of the deciduous timber tree Sassafras randaiense. Z. Pflanzenphysiol., 113, pp. 331-335. https://doi.org/10.1016/S0044-328X(84)80039-2

12. Martin, K.P., Zang, C.L., Slater, A. & Madassery, J. (2007). Control of shoot necrosis and plant death during micropropagation of banana and plantains (Musa spp.). Plant Cell Tissue and Organ Culture, 88, pp. 51-59. https://doi.org/10.1007/s11240-006-9177-0

13. Nezami, S.R., Yadollahi, A., Hokmabadi, H., & Eftekhari, M. (2015). Control of shoot tip necrosis and plant death during in vitro multiplication of Pistachio rootstock UCB1 (Pistacia integrima x P. atlantica). J. Nuts, 6, pp. 27-35.

14. Law, D.M. & Hamilton, R.H. (1984). Effects of gibberellic acid on endogenous indole-3-acetic acid and indoleacetyl aspartic acid levels in dwarf pea. Plant Physiol., 75, pp. 255-256. https://doi.org/10.1104/pp.75.1.255

15. Wiszniewska, A. (2016). Rooting response of Prunus domestica L. microshoots in the presence of phytoactive medium supplements. Plant Cell Tissue and Organ Culture, 125, pp. 163-176. https://doi.org/10.1007/s11240-015-0937-6

16. Geiss, G., Gutierrez, L. & Bellini, C. (2018). Adventitious root formation: new insights and perspectives. In: Roberts JA (Ed). Annual plant reviews online, pp 127-156. https://doi.org/10.1002/9781119312994.apr0400

17. Elmongy, M.S., Cao, Y., Zhou, H. & Xia, Y. (2018). Root development enhanced by using indole-3-butyric acid and naphthalene acetic acid and associated biochemical changes of in vitro azalea microshoots. J. Plant Growth Regul., 37, pp. 813-825. https://doi.org/10.1007/s00344-017-9776-5

18. Ali, M., Abbasi, B.H. & Ali, G.S. (2015). Elicitation of antioxidant secondary metabolites with jasmonates and gibberellic acid in cell suspension cultures of Artemisia absinthium L. Plant Cell Tissue and Organ Culture, 120, pp. 1099-1106. https://doi.org/10.1007/s11240-014-0666-2