Фізіологія рослин і генетика 2016, том 48, № 2, 112-119, doi: https://doi.org/10.15407/frg2016.02.112

Характеристика колекційних зразків спельти (Triticum spelta L.) за елементами структури продуктивності та хлібопекарською якістю

Моргун В.В.1, Січкар С.М.1, Починок В.М.1, Нінієва А.К.2, Чугункова Т.В.1

  1. Інститут фізіології рослин і генетики Національної академії наук України 03022 Київ, вул. Васильківська, 31/17
  2. Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва Національної академії аграрних наук, Національний центр генетичних ресурсів рослин України 61060 Харків, просп. Московський, 142

Досліджували елементи структури продуктивності, якість зерна та хлібопекарські властивості колекційних зразків спельти. Виділено її зразки, які за окремими цінними показниками, особливо за якістю зерна, перевищували сорт-стандарт озимої м’якої пшениці і є перспективними для селекційно-генетичного поліпшення спельти та м’якої пшениці.

Ключові слова: Triticum spelta L., озима та яра спельта, колекція, м’яка пшениця, елементи продуктивності, якість зерна

Фізіологія рослин і генетика
2016, том 48, № 2, 112-119

Повний текст та додаткові матеріали

У вільному доступі: PDF  

Цитована література

1. Goncharov, N.P. & Kondratenko, E.Ya. (2008). The origin, domestication and evolution of wheat. Vestn. VOGiS, 12, No. 1-2, pp. 159-179 [in Russian].

2. Dospehov, B.A. (1985) Methods of field experiment. Moscow: Agropromizdat [in Russian].

3. Drobot, V.I., Semenova, A.B. & Mikhonik, L.A. (2014). Comparative characteristic of chemical composition and technological properties of whole wheat flour and spelt flour. Khranenie i pererabotka zerna, No. 4, pp. 37-39 [in Ukrainian].

4. Zhukovsky P.M. (1971). Cultivated plants and their relatives. Leningrad: Kolos [in Russian].

5. Zvedenyuk T. (2013). Spelt wheat - grass of the Stone Age. Zerno, No 7, pp. 82-90 [in Russian].

6. Zvyagin, A.F. (2011). Analysis of the correlation between elements of the structure of productivity and morphological features in bread winter wheat F2 hybrids, their role in breeding for increased adaptability and productivity. Selektsiya i nasinnytstvo, 99, pp. 23-29 [in Ukrainian].

7. Kryukova, E.V., Leiberova, N.V. & Likhacheva, E.I. (2014). Investigation of the chemical composition of a spelt wheat flour. Vestn. YUUrGU. Ser. Pishchevyye i biotekhnologii, 2, No. 2, pp. 75-85 [in Russian].

8. Niniyeva, A.K, Kozub, N.O., Sozinov, I.O., Rybalka, O.I., Leonov, O.Yu., Tverdokhlib, O.V. & Boguslavsky, R.L. (2013). Characteristics of Triticum spelta L. samples for grain quality and electrophoretic spectra of spare proteins. Visnyk ukrainskoho tovarystva henetykiv i selektsioneriv, 11, No. 1, pp. 95-105 [in Ukrainian].

9. Novak, Zh.M. & Zhekova, O.I. (2011). Characteristics of winter wheat Triticum spelta L. Zb. nauk. Prats Uman. nats. un-tu sadivnytstva, No. 75, pp. 128-132 [in Ukrainian].

10. Pariy, F.M., Sukhomud, O.G. & V.V. (2013). Estimation of economic value properties of a new spelt winter wheat variety Zorya Ukraine. Nasinnytstvo, No. 5, pp. 5-6 [in Ukrainian].

11. Rybalka, O.I. (2011). Quality of wheat and its improvement. Kyiv: Logos [in Ukrainian].

12. Romanova, Yu.A., Gubareva, N.K., Konarev, A.V., Mitrofanova, O.P., Lyapunova, O.L., Anfilova, N.A. & Strelchenko, P.P. (2001). Study of the wheat species collection Triticum spelta L. on gliadin polymorphism. Genetika, 37, No. 9, pp. 1258-1265 [in Russian]. https://doi.org/10.1023/A:1011965615619

13. Tverdokhlib, O.V, Golik, O.V., Niniyeva, A.K. & Boguslavsky, R.L. (2013). Spelt and emmer wheat in organic farming. Posybnyk Ukrainskoho khliboroba, pp. 154-155 [in Ukrainian].

14. Shelepov, V.V, Gavrilyuk, N.N. & Vergunov, V.A. (2013). Wheat: biology, morphology, selection, seed production. Kyiv: Logos [in Ukrainian].

15. Blatter, R., Jacomet, S. & Schlumbaum, A. (2004). About the origin of European spelt (Triticum spelta L.): allelic differentiation of the HMW glutenin B1-1 and Al-2 subunit genes. Theor. Appl. Genet., 108, pp. 360-367. https://doi.org/10.1007/s00122-003-1441-7

16. Goncharov, N.P., Golovnina, K.A., Kilian, B., Glushkov, S.A. Blinov, A. & Shumn, V.K. (2008). Evolution history of wheats - the main cereal of mankind. In Biosphere Origin and Evolution (pp. 407-419). Berlin: Springer. https://doi.org/10.1007/978-0-387-68656-1_29

17. Lacko-Bartosova, M., Korczyk-Szabo, J. & Razny T. (2010). Triticum spelta - a specialty grain for ecological farming systems. Research J. Agr. Sci., 42, No. 1, pp. 143-147.

18. Ruibal-Mendieta, N.L., Delacroix, D.L., Mignolet, E., Pycke, J.M., Marques, C., Rozenberg, R., Petitjean, G., Habib-Jiwan, J.L., Meurens, M., Quetin-Leclercq, J., Delzenne, N.M. & Larondelle Y. (2005). Spelt (Triticum aestivum spp. spelta) as a source of bread making flours and bran naturally enriched in oleic acid and minerals but not phytic acid. J. Agr. Food Chem., 53, pp. 2751-2759. https://doi.org/10.1021/jf048506e

19. Solarska, E., Kuzdralinski, A. & Marzec, M. (2012). Toxigenic fungi and mycotoxins in organic spelt and its products. J. Agr. Sci. Technol., No. 2, pp. 168-177. https://doi.org/10.2478/v10045-012-0029-0